Undervolt

Viskas apie OC nuo mhz iki ghz :)
Post Reply
User avatar
evil
Posts: 840
Joined: 2009-07-28 22:16
Location: Kaunas
Contact:

2010-09-09 22:09

Nelabai tikiu, bet gal kas kada žaidėt su CPU undervoltingu? Kuomet CPU įtampa nėra didinama, o atvirkščiai - mažinama?

Bandau dabar ant savo naujo žaislo šitą dalyką padaryt, bet ne viskas gaunasi. Viršutinę įtampą pavyko nustatyti tvarkingai, viskas OK, bet žemutinę ribą nustatau BIOS'e ties 0.8V ar 0.85V, o CPU dirba visvien 0.9V (standartinė 1.05V). kadangi dirba stabiliai, tai norėčiau dar nuleisti žemiau :rolleyesa: Ar čia kokia CPU limitacija? Procesorius AMD Athlon II X4 640, M/B - Asus M4A785D-M PRO. Šiaip rezultatai ir dabar neblogi: nemažinant dažnio (3GHz) vietoje 123W po apkrova dabar naudoja tik 102W, tačiau idle iš 45W nukrito tik iki 42W.

User avatar
iller
Posts: 5302
Joined: 2004-11-25 14:00
Contact:

2010-09-09 22:52

rodos buvo čia tema apie underclockingą..tik neitin prigijo.

gal galima tuos pakitimus laipsniai C pamatyt?

User avatar
evil
Posts: 840
Joined: 2009-07-28 22:16
Location: Kaunas
Contact:

2010-09-09 23:01

Kitam kompe liko screenshotai. Nelabai man aktuali ta temperatura buvo, bet berods buvo pirmu atveju su 1.4V max 61 laipsnis, su 1.25V - 54 laipsniai. Stock ausintuvas. Kadangi sis monstras suksis 24/7 tai labai aktualu energijos sanaudos, del to ir undervoltinu.
Underclockinimas labai daug naudos neduoda, nes siuolaikiniai CPU daznius patys koreguoja pagal poreiki ir kai reikia underclockina, o virsutini dazni geriau palikti aukstesni, nes jei jau prisireikia galios tai geriau, kad darbas butu atliktas per 2min. su 3GHz, nei per 3 su 2GHz - sumoje ir laiko ir energijos susinaudoja maziau. Underclockinimas tik tada kai reikia tilpti i tam tikra griezta TDP.

User avatar
iller
Posts: 5302
Joined: 2004-11-25 14:00
Contact:

2010-09-09 23:33

žaidžiant su temperatūromis jis irgi praverčia..kiek žinau jo pirminis tikslas ir buvo mažesnės temp. o ne mažesnės elektros sąnaudos. Nors čia savaime aišku abu dydžiai yra susiję.

Pvz visai logiška būtų sukonstruot ką nors iš heatpipe ir pasyvių radiatorių ir pamažint voltažus.

ToBeX
Posts: 170
Joined: 2010-03-26 19:38
Contact:

2010-09-10 00:26

as zaidziau su uv, tai numazinus kiek tik imanoma ir palikus orginalu dazni dirba stabiliai, bet -20c del zemutinio voltazo mazom apkrovom ji retai kada panaudoja(retai kada tiek mazai pc apkrautas) svarbu lubas atitinkamai gerai sutvarkyt.

User avatar
rKr
Posts: 1150
Joined: 2004-12-28 17:05
Location: Raudondvaris-Vilnius
Contact:

2010-09-10 08:18

Kai dar pas mane metesi Atlhon 900Mhz su jo undervolt zaidziau. Naudos buvo. Gal kokius 5C numusiau. O siais laikais tai mazai naudos bus. Nes yra dazniu/voltage numusimas. O y ka jis numusa negali reguliuot dazniausiai.

Pirmuosiuose modeliuose lyg buvo galima speedstep nustatinet programiskai. Is to naudos buvo.
Dabar viskas y hardcodinta ir nieko cia nepakeisi... Naudok powersaver mode :) Pas mane NB ant tokio visa laika sukasi.

ToBeX
Posts: 170
Joined: 2010-03-26 19:38
Contact:

2010-09-10 09:41

nuo UV dazniai nesikeicia!

User avatar
zirnis
Posts: 380
Joined: 2009-04-12 11:34
Location: Kaunas
Contact:

2010-09-10 12:21

turejau Athlon II 240 ar 245, tai neblogai ejo numesti itampas, dabar tik nerandu viso review, kur tokio Athlon TDP sieke apie 40-45W, beto ne su visomis motininemis tai galima padaryti.

User avatar
evil
Posts: 840
Joined: 2009-07-28 22:16
Location: Kaunas
Contact:

2010-09-10 14:56

as zaidziau su uv, tai numazinus kiek tik imanoma ir palikus orginalu dazni dirba stabiliai, bet -20c del zemutinio voltazo mazom apkrovom ji retai kada panaudoja(retai kada tiek mazai pc apkrautas) svarbu lubas atitinkamai gerai sutvarkyt.
Tai, kad pas mane visi kompai išskyrus Atom'ą 90-95% laiko praleidžia dirbdami mažiausiu dažniu. Laptope dažniausiai dirbu įsijungęs Powersaving (standartiniais Win7 įrankiais) režimą ir CPU nepakyla žemiau galimo minimumo (nepamenu ar 800MHz ar 1.2GHz).
Linuxiniam desktope pasileidęs monitorinimą tai ten tik trys galimos padėtys - 1.2GHz, 2.4GHz ir 2.5GHz. Dažniausiai būna 1.2GHz, tik žiūrint filmą momentais pakyla iki 2.5GHz, rankom perjungus į 1.2GHz nestabdo iki FullHD. Ant šito AMD naršant internete dažnis irgi stovi ties minimumu - 800MHz, net su gana flashu apkrautais puslapiais. Anksčiau ant Windows naudodavau RMClock - super daiktas, galima labai konfigūruoti įtampas, dažnius, kaip ir kada jam pereiti prie vieno ar kito dažnio ir t.t. Tik bėda, kad jis šio AMD proco nepažįsta ir neveikia, tai neišbandžiau. Galų gale ant jo suksis Hyper-V ir vieninteliai įrankiai mažinti įtampas ir koreguoti dažnius - BIOS.
Kai dar pas mane metesi Atlhon 900Mhz su jo undervolt zaidziau. Naudos buvo. Gal kokius 5C numusiau. O siais laikais tai mazai naudos bus. Nes yra dazniu/voltage numusimas. O y ka jis numusa negali reguliuot dazniausiai.

Pirmuosiuose modeliuose lyg buvo galima speedstep nustatinet programiskai. Is to naudos buvo.
Dabar viskas y hardcodinta ir nieko cia nepakeisi... Naudok powersaver mode Pas mane NB ant tokio visa laika sukasi.
Programiškai ir dabar galima. RMClock geriausias ką teko bandyt, bet ne su visais hardwarais dirba. Bet su tais kur dirba tai gali nusistatyti krūvą powersate'ų (dažnio/įtampos kombinacijų) ir prie kokios apkrovos pereitį į aukštesnį ar žemesnį state. Deja pas softwarinius irgi yra limitacija - dažniausiai neleidžia pakeisti žemutinės įtampos ribos ant mažiausio dažnio (bent jau kiek tkeo daryt niekad neleido).
Su įprogramuotais tai kaip spėju, jei iš BIOS nustatai įtampas mažiausiam ir didžiausiam dažniui, tai tarpiniams dažniams įtampas paskaičiuoja matematiškai atsižvelgiant į BIOS nustatytas minimalias ir maksimalias (bent jau taip stebėjimai rodo). Tiek, kad tarpinės reikšmės išties retai naudojamos - dažniausiai šokinėjama tarp min ir max.

ToBeX
Posts: 170
Joined: 2010-03-26 19:38
Contact:

2010-09-10 16:44

As ir su RightMark CPU Clock Utility undervoltinu. ties kiekvienu daugikliu eina nustatyt skirtingus voltazus ir tt. tik va neina maziau, tai pas mane ties visais nustatytas maziausias 1.05v ties 6x daugikliu ir ties 10x CPU T5800

User avatar
zirnis
Posts: 380
Joined: 2009-04-12 11:34
Location: Kaunas
Contact:

2010-09-10 17:45

Pasiziurejau dabartines MSI 790-G45 BIOS, tai nera galimybes nustatyti itampa default -0.05, -0.1V, -0.15V ir t.t. o su http://www.gigabyte.com/products/produc ... id=3016#ov ir http://www.msi.com/index.php?func=prodm ... od_no=1812 buvo tokia galimybe. Gal yra modinti BIOS ir su jais galetumete paprastai undervoltinti, kaip kad eina su dalimi motininiu

User avatar
evil
Posts: 840
Joined: 2009-07-28 22:16
Location: Kaunas
Contact:

2010-09-10 20:47

ToBeX wrote:As ir su RightMark CPU Clock Utility undervoltinu. ties kiekvienu daugikliu eina nustatyt skirtingus voltazus ir tt. tik va neina maziau, tai pas mane ties visais nustatytas maziausias 1.05v ties 6x daugikliu ir ties 10x CPU T5800
Tai as apie tą pačią programą ir kalbu :) RMClock == RightMark CPU Clock. Bet ant šio proco neveikia ji.
zirnis wrote:Pasiziurejau dabartines MSI 790-G45 BIOS, tai nera galimybes nustatyti itampa default -0.05, -0.1V, -0.15V ir t.t. o su http://www.gigabyte.com/products/produc ... id=3016#ov ir http://www.msi.com/index.php?func=prodm ... od_no=1812 buvo tokia galimybe. Gal yra modinti BIOS ir su jais galetumete paprastai undervoltinti, kaip kad eina su dalimi motininiu
Pas mane BIOS yra galimybė nustatyt! Tame ir problema, kad nustatyt galiu 0.8V vietoje 1.05V, bet įtampa vistiek sumažėja tik iki 0.9V.

User avatar
z0ne
Posts: 55
Joined: 2008-12-29 12:07
Location: Kaunas
Contact:

2010-09-11 10:12

evil wrote:
ToBeX wrote:As ir su RightMark CPU Clock Utility undervoltinu. ties kiekvienu daugikliu eina nustatyt skirtingus voltazus ir tt. tik va neina maziau, tai pas mane ties visais nustatytas maziausias 1.05v ties 6x daugikliu ir ties 10x CPU T5800
Tai as apie tą pačią programą ir kalbu :) RMClock == RightMark CPU Clock. Bet ant šio proco neveikia ji.
zirnis wrote:Pasiziurejau dabartines MSI 790-G45 BIOS, tai nera galimybes nustatyti itampa default -0.05, -0.1V, -0.15V ir t.t. o su http://www.gigabyte.com/products/produc ... id=3016#ov ir http://www.msi.com/index.php?func=prodm ... od_no=1812 buvo tokia galimybe. Gal yra modinti BIOS ir su jais galetumete paprastai undervoltinti, kaip kad eina su dalimi motininiu
Pas mane BIOS yra galimybė nustatyt! Tame ir problema, kad nustatyt galiu 0.8V vietoje 1.05V, bet įtampa vistiek sumažėja tik iki 0.9V.
Pas mane po OC nustacius 1.475v idle buna 1.475v, o 100% load metu ~1.48. (ASUS M4A89GTD PRO, x4 635)

User avatar
evil
Posts: 840
Joined: 2009-07-28 22:16
Location: Kaunas
Contact:

2010-09-11 11:24

z0ne wrote: Pas mane po OC nustacius 1.475v idle buna 1.475v, o 100% load metu ~1.48. (ASUS M4A89GTD PRO, x4 635)
Tai čia nesiskaito. Tu tiesiog neįjungęs C'n'Q iš po BIOS'o ir pas tave dažnis visada max ir įtampa max ir ji nesikeičia (1.475 ar 1.48 čia mažiau net nei matavimo paklaida).

O čia screenshot'ai prieš undervolt'ą (1.40V) ir po (1.25V). CPU temperatūra TMPIN0:
Image Image

Bandžiau dar žemiau: 1.20V - į BIOS neįeidavau, tačiau Windows užsikrovė bet nedirbo stabiliai. 1.2375 - Užsikrovė bet po 15 min prasidėdavo vaizdo artifaktai. Dėl viso pikto galutiniam rezultate palikau 1.2565V - žingsneliu daugiau nuo 1.25V, kad būtų garantuotas stabilus veikimas.

Post Reply
  • Information
  • Who is online

    Users browsing this forum: No registered users and 1 guest