OC pradedančiajam

Viskas apie OC nuo mhz iki ghz :)
Post Reply
User avatar
Exeem
pcsupport.lt
Posts: 1966
Joined: 2004-11-27 11:00
Location: Vilnius
Contact:

2005-12-07 19:25

Šita tema skirta pradedantiesiems overclock'eriams. Jei turite ko paklausti, klauskite čia, tegul visa norima informacija būna vienoje vietoje.
[url=http://www.modding.lt/forumas/showthread.php?t=16]Project: Exeem's case[/url] Nėra padėties be išeities. [color=Blue][b]Mes jamam šitą markerį![/b][/color] :thumb: Devynis kartus pamatuok, o dešimtą pjauk.:dremel:
Mano galerija: [url]http://photobucket.com/albums/e213/exeem/[/url] :rock:

User avatar
Panchio
Posts: 1956
Joined: 2004-12-03 17:04
Location: Kaunas
Contact:

2005-12-07 20:29

Parasiau trumpa aprasyma, kaip turbint cpu.

Kompiuterio Bios nerasite tokios nuostatos, kaip procesoriaus daznis, taciau ji galima pakeisti naudojant procesoriaus daugikli (CPU ratio). Procesoriaus sparta priklauso nuo daugiklio ir FSB (front Side Bus) sandaugos FSB*CPU ratio = mhz.
Dazniausiai CPU ratio keist negalima, jis buna "uzrakintas" tai turbinimas vyksta keliant FSB. Bet ir cia nera viskas labai paprasta, nes keliant FSB kyla ir AGP/PCI daznis. Kaikuriuose motininese si beda isspresta, kaikuriose ne. Jei kartu keliasi AGP/PCI tai gali pakenkt kitiem irenginiam toks darbas. tai PCI kortom, hdd ir t.t.
Spartinimas vyksta nuosekliai didinant FSB 3-5MHZ intervalais ir bandant sistemos stabiluma. (Pvz SuperPi programa) Reikia stebeti ir temperatura, geriau, kad ji nekiltu auksciau ~60C. Kai surasite maximalu magistrales dazni (o kartu ir procesoriaus) galit bandyt CPU ir DDR santyki pakeist 5:4 ir toliau didint FSB dazni. Jei nesinchronisku rezimu fsb nepavyksta padidint daugiau nei ~10mhz, geriau atstatyt pries tai pasiektu maksimalius daznius. Surade maksimalu FSB dazni nuodugniai patikrinkite testu programomis, ir jei jokiu sistemos darbo nesklandumu neiskyla, tai viska galite taip ir palikt.

Tikuos kamnors tai bus naudinga ;)
A64 X2 3.3GHZ, 4GB ram, HD4870...

User avatar
mfk
Posts: 239
Joined: 2004-11-28 16:08
Location: klaipeda
Contact:

2006-01-12 10:09

gal galit patarti kaip geriau turbinti. ar kelti fsb iki 200 ir palikti daugikli ant 11 ar pakelti fsb iki 190 ir daugikli nustatyti 11.5?
gal cia ir durnas klausimas bet.... :)

User avatar
Panchio
Posts: 1956
Joined: 2004-12-03 17:04
Location: Kaunas
Contact:

2006-01-12 12:12

Geriau yra 11*200 nei 11.5*190. ;) O dar geriau yra 10.5*210 Trumpai tariant, didesnis fsb yra geriau.
A64 X2 3.3GHZ, 4GB ram, HD4870...

User avatar
mooonte
Posts: 13
Joined: 2005-12-04 18:29
Location: RAUDONDVARIS
Contact:

2006-01-22 18:03

Ar įmanoma kiek nors paturbint pentium 3 (550mhz), ir kaip?

User avatar
Panchio
Posts: 1956
Joined: 2004-12-03 17:04
Location: Kaunas
Contact:

2006-01-22 19:40

mooonte wrote:Ar įmanoma kiek nors paturbint pentium 3 (550mhz), ir kaip?
imanoma, o kaip - skaityk pirma posta
A64 X2 3.3GHZ, 4GB ram, HD4870...

User avatar
LiBriS
Posts: 473
Joined: 2005-12-12 14:33
Location: Klaipeda
Contact:

2006-01-23 13:56

Nusprendžiau parašyti trumpą straipsnelį apie vaizdo kortų, konkrečiai nVIDIA, spartinimą.

Daugelis tikriausiai žino, jog procesorių galima paspartinti. Bet ne visi žino, jog spartinti galima ir vaizdo plokštę, taip pagerinant darbo kokybę su grafikos programomis ar žaidimais. Taigi pradėsim.

Visų pirma, gali iškilti klausimas: ar tai saugu? Šiais laikais, taip. Daugelis vaizdo kortų turi šilumos sensorius, o net jei jų ir nėra, tai užkaitinti vaizdo plokštę iki tokio lygmens, jog ji iškeptų, yra sudėtinga, tačiau tai nėra neįmanoma. Taigi įspėju: šio straipsnio autorius (kitaip tariant aš, LiBriS), neprisiima jokios atsakomybės už jūsų kompiuteriui ar jo komponentams padarytą žalą.

Ko mums reikės? Vaizdo plokštės, kompiuterio, ir keleto programų. Visų pirma, reikia parsisiųsti programą RivaTuner (tai padaryti galima iš čia: http://www.guru3d.com/rivatuner/ ). Ji jums leis neišeinant iš Windows terpės spartinti vaizdo plokštę. Taip pat mums reikės kokios nors testavimo programos (benchmark). Tai gali būti kas nors iš 3Dmark serijos, o galų gale ir jūsų mėgstamas žaidimas.

Parsisiuntę šias programas, jas įdiegiame. Iš karto prasukame benchmark testą, pažiūrime kokį taškų kiekį surinksime, ir jį užsirašome, na o jei naudojate žaidimą, tai pasikliauti teks savo akimi.

Po to pažiūrime kokią vaizdo kortą ketiname spartinti. Aš savąja pasigirti tikrai negaliu – GeForce 2 MX400 64MB. Pasyvinis aušinimas mažu radiatoriumi. Štai šis aspektas man ir nepatiko. Iš patirties žinau, jog ir neturbinta tokia plokštė įkaista neblogai (padėjus pirštą ant radiatoriaus būna tikrai karšta), na o kai aš ją paspartinau, tai po geros valandos žaidimo padėjus pirštą ant radiatoriaus sugebėjau jį nudegti. Faktas – toks aušinimas – nieko gero. Taigi nuėjęs į parduotuvę, nusipirkau kažkokį 80mm ventiliatorių, jį priklijavau prie laisvo galinės sienelės sloto (nežinau kaip tiksliai jis vadinasi), tą dangtelį ištiesinau ir ventiliatorių pakišau po radiatoriumi. Testuojame temperatūrą (termo daviklių maniškė neturi, ne pirmos jaunystės visgi) – pridedame pirštą – daug geriau. Taigi apibendrinant: jei pas jus tokia plokštė kaip mano, arba kitokia, bet su pasyviniu aušinimu, patariu jį apipūsti ventiliatoriumi, pajungti bent nuo 5V. Na o jei jūsų plokštė turi ventiliatorių, atidžiai sekite temperatūras, ir esant reikalui sustabdykite spartinimą, arba susimąstykite apie naują aušintuvą. O jei jūsų plokštė turi ventiliatorių bet neturi termodaviklių – pasikliaukite visagalio piršto jėga (žmogiškai sakant tiesiog priliesdami stebėkite temperatrą).

Taigi kai susitvarkėme aušinimą, metas pradėti spartinti plokštę. Atidarome programą RivaTuner.

Image

Image


Taigi prieš savo akis matome taip nekaltai atrodančią programėlę, primenančią darbalaukio Settings langą.
Prieš pradėdami kepinti savo vaizdo kortą, susireguliuokime programą kaip mums patinka. Einame į langą „Settings“.

Image

Aš jums patarčiau tik pažymėti varnelę ties „Send to tray on close“, kaip matote paveikslėlyje, o visa kita – jūsų asmeninis reikalas.

Grįžtame į langą „Main“. „Driver settings“ laukelyje matome žodį „Customize...“ su rodykle, esančia šalia. Paspaudžiame tą rodyklę:

Image


Ekrane atsiranda keli paveiksliukai (žr. pav. aukščiau). Spustelime tą, kuris simbolizuoja vaizdo kortą ir yra pavadintas „System settings“.

Image


Atsidarius naujam langui, pažymėkite varnelę ties „Enable driver-level hardware overclocking“, tada jums gali tekti perkrauti kompiuterį. Šiam persikrovus, grįžkite į šitą langą (kaip tai padaryti, tikiuosi, prisimenate, jei ne, skaitykite straipsnį iš naujo).
Prieš save matote jūsų vaizdo plokštės dažnius. Maniškiai, pagal nutylėjimą (default) yra 200/286. Jei jūsų plokštė yra naujesnė nei mano (o taip greičiausiai ir yra) tai dažniai gali būti daug didesni, kartais net viršyti 1GHz. Metas pradėti spartinti jūsų vaizdo plokštę.
Pažvelkite į slinkiklius, esančius šalia parašyto dažnio. Jais ir keisime dažnius. Kuo didesni dažniai, tuo sparčiau dirba vaizdo plokštė, tuo daugiau šilumos išskiriama. Tačiau per dideli dažniai gali pakenkti darbui, taigi reikia rasti saugią ribą.
Keli patarimai:
Spartinkite mažais žingsneliais, ir po kiekvieno žingsnio prasukite Benchmark testą arba pažaiskite savo mėsgtamą žaidimą, kad pamatytumėte kaip spartinimas paveikė jūsų plokštę.
Nebūkite kvailas, ir nenustatykite dažnių į maksimalias padėtis – jūsų plokštė garantuotai nesugebės jais dirbti.
Po slinkikliais, matote dvi mažas rodyklėles – jos rodo saugius maksimalius ir minimalius vaidzo plokštės dažnuis. Mano atveju, rodomi limitai yra labai arti realių, taigi turėkite tai galvoje.

Jeigu Benchmark teste toliau turbinant staiga krito taškų skaičius, jei žaidimas vėl emė strigti, arba jei ekrane pasirodo „artefaktai“ (tai įvairiaspalviai taškai, bėgiojantys po ekraną, arba įvairiaspalvės linijos, be leidimo pasirodančios ekrane, po to vėl išnykstančios) – visa tai reiškia, jog peržengėte savo vaizdo plokštės ribas.


Image

Pradedame spartinti vaizdo plokštę. „Core clock“ slinkiklį šiek tiek paslenkame į dešinę (padidiname dažnius). Tada spaudžiame mygtuką „Test“, esantį apačioje. Visi pakeitimai pirma turi būti ištestuoti, ir tik po to gali būti išsaugoti. Po to prasukame Benchmark testą ir užsirašome gautą rezultatą. Ar jis pagerėjo? Atsakymas turėtų būti „Taip, bet nedaug“. Kartojame šį žingsnį tol, kol Benchmark testo rezultatai krenta, kol Benchamark testas nebegali prasisukti be klaidų, arba kol ekrane pasirodo artefaktai. Tada, po labai mažai, dažnių slinkiklį stumiame į kairę (dažnius mažiname), po kiekvieno sumažinimo testuokite plokštę Benchmark testu, tai darytkite tol, kol viskas normalizuojasi. Mano maksimalūs dažniai – 250MHz, tiksliai riba, kuri buvo pažymėta. Užsirašome maksimalius dažnius.

Tada spaudžiame mygtuką „Defaults“ – slinkiklis grįžta į pradinę padėtį. Tada dirbame su „Memory clock“ slinkikliu analogiškai kaip su „Core clock“. Kai radote „Memory clock“ maksimalią vertę, „Core clock“ taip pat paslinkite į vertę, kurią užsirašėte anksčiau. Gerai ištestuojame vaizdo kortą. Viskas tvarkoj? Puiku! Jūsų vaizdo korta dirba savo maksimaliais dažniais, nors jei norite, galite pabandyti vos vos pakelti kurį nors iš dažnių, ir pažiūrėti, ar neapsirikote. Na o jei yra problemų, nenusiminkite, tiesiog per kelis MHz sumažinkite dažnių vertes tol, kol pasieksite maksimumą.

Image

Štai čia matote mano maksimalius dažnius. Pažymekite varnelę ties „Apply overclocking at Windows startup“, jei norite šiuos dažnius naudoti kiekvieną kartą užsikrovus operacinei sistemai. Jei vis dėl to kraunantis kiltų problemų – kai tik pamatote darbalaukį, spauskite ir laikykite „Ctrl“ klavišą tol, kol pilnai užsikraus operacinė sistema, ir plokštė dirbs gamykliniais dažniais.

Kai kurios naujos vaizdo kortos turi funkciją „Thermal-Throttling“. Tai reiškia, jog plokštė, kai pasiekia aukštą temperatūtą, pati ima mažinti savo dažnius, kad temperatūra kristų. Spartinant tokias plokštes reikia arba pasirūpinti geru aušinimu ir spartinti iki jų galimybių ribos, arba mažinti dažnius ir ieškoti tokios ribos, kad neaktyvuotumėte „Thermal-Throttling“.

Dėl „ATI“ vaizdo plokščių spartinimo nesu tikras, bet jos turėtų spartintis panašiu, o gal ir tokiu pačiu principu.



Dėkui kad skaitėt – tikiuosi padėjau.

Laimingo spartinimo,
LiBriS

P.S. Jei radote gramatikos, logikos ar šiaip kokių klaidų, prašau pranešti, pataisysiu.
Gal parašas ir nekokia vieta savireklamai, bet... [url=http://www.youtube.com/watch?v=G76rflNgJg4]Libris - Memento Mori[/url]

User avatar
Panchio
Posts: 1956
Joined: 2004-12-03 17:04
Location: Kaunas
Contact:

2006-01-23 17:01

Galiu dar pridėt, kad spec. atvejais vga gali nesiturbint taip. (PVZ jei yra atrakinti papildomi pielines konvejeriai, ar dėl kitokiu priežasciu)
RivaTuner turbinimui naudoja forceware galimybes. O forceware visada priešinasi dažnių keitimui (ne tik didinimui ). Tokiu atveju tereikia apeiti patį test'ą. RivaTuner pagrindiniame lange:
Power user -> Rivatuner 2.0 RC 15.x\NVIDIA\Overclocking
renkaties "DisableInternalClockTest", spaudziat dešinį pelės klavišą ir spaudziat geltoną "lempukę" (set value to 1). Apply. Viskas. Galit kelti dažnius "be stabdžių"
A64 X2 3.3GHZ, 4GB ram, HD4870...

User avatar
NO_DAMAGE
Posts: 300
Joined: 2005-08-07 11:53
Location: Vilnius, kartais Klaipeda
Contact:

2006-01-23 17:38

[quote="LiBriS"]Nusprendžiau parašyti trumpą straipsnelį apie vaizdo kortų, konkrečiai nVIDIA, spartinimą.

labai saunus straipsnis pradedantiesiems...
P.S sakai kad trumpas... :))

User avatar
LiBriS
Posts: 473
Joined: 2005-12-12 14:33
Location: Klaipeda
Contact:

2006-01-23 18:46

NO_DAMAGE>> dėkui. Na, kai pradėjau rašyti, maniau kad bus trumpas, o kai baigiau... ;)
Panchio>> ačiū už pataisymą.

LiBriS
Gal parašas ir nekokia vieta savireklamai, bet... [url=http://www.youtube.com/watch?v=G76rflNgJg4]Libris - Memento Mori[/url]

User avatar
ARS
Posts: 1064
Joined: 2006-01-23 16:44
Location: Šiauliai
Contact:

2006-01-23 21:23

Neblogas straipsniukas, aišku ir be jo viskas paprasta kaip 2x2, bet kaikuriems (pirštais nerodysim :D) tikrai pravers :D ...

User avatar
ZeroD1v1d3
Posts: 33
Joined: 2005-07-06 17:28
Location: Kedainiai
Contact:

2006-01-30 22:14

ea, kur mazdaug kelt ta fsb ir kur cpu? ir koki velnia ten keliu per bios arba per jumperius ant motinos kad kyla mhz? nu ce tikriausiai n00biski klausimai, bet su overclockingu pirma syk susiduriu... :)
AMD SEMPRON 2600+; 512mb ram; nVidia GeForce 5700+ 256mb; 80gb HDD; DVD+/- RW.

AMD ATHLON XP 2000+; 512mb ram; nVidia GeForce 5700+ 256mb;80gb HDD; CD-RW/DVD combo, [url=http://www.modding.lt/forumas/showthread.php?t=1661]project B l a c k - B l u e in progress[/url]

PENTIUM 166mhz; 56mb ram; nVidia TNT 32mb; 808mb HDD; CD-RW.

User avatar
Tadastopp
Posts: 220
Joined: 2005-11-18 16:22
Contact:

2006-02-09 16:03

kodel pakelus FSB per 5 Mhz kompas nebesikrauna?kas galejo nutikti?ir kaip atstatyti pradinius parametrus?

User avatar
mfk
Posts: 239
Joined: 2004-11-28 16:08
Location: klaipeda
Contact:

2006-02-09 16:51

resetink biosa, ant motkes yra toks dzemperis paziurek savo motkes manuale tikrai bus parasyta kaip tai padaryti :)
o pas tave isvis kompas nesikrauna ar tik windowsas? nes pas mane buvo kad windowsas kazka grybavo ir jei nors biski pakeisdavau fsb jis pakibdavo o kai perinstalinau win tai viskas dabar ore ir laisvai eina turbinti :]

User avatar
Tadastopp
Posts: 220
Joined: 2005-11-18 16:22
Contact:

2006-02-09 17:03

pas mane pats kompas nesikrauna...ijungiu, ausintuvai dirba viskas lyg ir norm., bet monitorius nieko nerodo ir kompas apskritai nesikrauna (nemirksi HDD activity lempute)Seniau turbinau ir viskas ok buvo ,o dabar nzn...

Post Reply
  • Information
  • Who is online

    Users browsing this forum: No registered users and 2 guests